PPA tudnivalók – ezt jelenti a zöldáram vásárlási megállapodás és ilyen típusai vannak

2024. március 20.

Egyre több helyen olvashatunk PPA megállapodásról, sőt, az igazán környezettudatos vállalatok már rendelkeznek is ilyennel vagy legalábbis fontolóra vették, hogy kötnek ilyen megállapodást. A PPA az angol Power Purchase Agreement szavak kezdőbetűjéből származik, és zöldáram vásárlási megállapodást jelent. Ezek jellemzően hosszabb távra, 5-20 évre szóló villamos energia adásvételi szerződések, de akár már 5 éven belüli szerződés is lehetséges. PPA szerződéssel közelebb kerülhet egy vállalat a fenntarthatósági céljai eléréséhez: akár tizedére is csökkenhet az áramfogyasztásból származó szén-dioxid kibocsátása.

PPA, azaz megújuló energiaforrásból előállított villamos energia adásvételére vonatkozó megállapodás

A megállapodás értelmében a vállalat, azaz felhasználó hosszú távon zöldáramhoz jut anélkül, hogy beruházna megújuló villamos energia termelő kapacitásokba. A KER TOKI Power rendelkezik villamos energia kereskedelmi engedéllyel, amely révén akár a Magyarországon vagy a délkelet-európai régióban megtermelt zöldáramot különböző PPA megállapodások keretében jogosult a magyar vállalatok rendelkezésére bocsátani. A társaság magyar leányvállalatának kollégái pedig segítséget nyújtanak a szerződések megkötésével és kezelésével kapcsolatban. A cégcsoport hazai naperőműveit (Galgaguta, Szentmártonkáta) a szintén a cégcsoporthoz tartozó Solarpro Energy Hungary Zrt. üzemelteti.

On-site és off-site PPA, a két fő típus

PPA-k esetében megkülönböztetünk on-site és off-site konstrukciókat.

On-site PPA esetében a fogyasztó telephelyén épül naperőmű külső projektfinanszírozás keretében. Ekkor a fogyasztó vállalja, hogy az ott megtermelt megújuló villamos energiát veszi meg bizonyos áron.

Off-site PPA esetén nem a fogyasztó telephelyén épül naperőmű, hanem a megújuló villamos energiát máshol termelik be a hálózatba és a zöldáram köztes szereplőkön keresztül  jut el a fogyasztóhoz. Ez utóbbira ad lehetőséget a zöldáram kereskedelmi engedéllyel rendelkező KER TOKI Power.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a PPA-ra váltó ipari kereskedelmi fogyasztóknak akár a tizedére is csökkenhet az áramfelhasználásukra eső szén-dioxid kibocsátásuk” – osztotta meg Rendek Szabolcs, a KER TOKI Power magyarországi leányvállalatának vezetője. A szakember hozzátette, hogy a két magyarországi naperőművükben is rendelkezésre áll még szabad kapacitás. A KER TOKI Power a délkelet-európai régióban megalapozott zöldenergia-kereskedői pozíciójának, valamint a Renalfa csoporthoz tartozó számos termelő-kapacitásának köszönhetően  többféle zöld forrást is rendelkezésre tud bocsátani PPA szerződések keretében a magyar cégek számára.

A részletekkel, egyedi igényekkel kapcsolatban kérem keresse kollégáinkat az [email protected] elérhetőségen.

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power AD anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Miért jó választás a zöldáram?

Miért jó választás a zöldáram?

Ha egy vállalatnak nincs lehetősége saját megújuló energiatermelő eszköz telepítésére, akkor a legjobb megoldás, ha olyan kereskedőt választ, aki közvetlenül a megújuló energia termelőktől szerzi be a tiszta villamos energiát.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

10 + 15 =