Miért jó választás a zöldáram?

2023. december 21.

Bemutatkozik a KER TOKI Power

A magyar vállalatok számára is egyre fontosabb a karbonsemlegesség. Ha egy vállalatnak nincs lehetősége saját megújuló energiatermelő eszköz telepítésére, akkor a legjobb megoldás, ha olyan kereskedőt választ, aki közvetlenül a megújuló energia termelőktől szerzi be a tiszta villamos energiát.

És hogy miért éri meg egy vállalatnak, hogy fontolóra vegye a zöldenergia igénybevételét?

Felelősség a környezet iránt: A származási garanciával rendelkező zöldáram használata segít a vállalkozásoknak csökkenteni a környezeti terhelésüket, és hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Marketingelőny: Zöldáram használatával kifejezheti a vállalat a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, javíthatja a vállalati imázsát, bevonzhat környezettudatos ügyfeleket.

Energiabiztonság: Az energiaforrások diverzifikálása a megújuló energiaforrások bevonásával csökkentheti a hagyományos fosszilis energiahordozóktól való függőséget és mérsékelheti az ellátási lánc működésének kockázatait. Ez különösen igaz a megújuló energia erőművekkel kötött hosszú távú áramszerződésekre (PPA*).

Gyakran felmerül kérdésként, hogy drágább-e a zöldáram. A válasz pedig az, hogy az aktuális piaci árakon és rövid távon nézve a származási garanciával rendelkező zöldáram néhány százalékkal kerül többe, mint a nem megújuló energiaforrás. A felmerült többletköltség a származási garanciákkal kapcsolatos.  Még ha a felhasználók nem is ragaszkodnak a 100%-ban zöld származás igazolásához, a KER TOKI Power választásával akkor is hozzájárulnak a régió megújuló energia ágazatának fejlődéséhez, mivel a vállalat messze a legmagasabb arányban használ zöldenergiát a forgalmazott teljes energiamixben. 

Mi az a KER TOKI Power?

A KER TOKI Power 2022-ben lépett a magyar piacra, az első év adminisztrációs feladatokkal, az engedélyek megszerzésével telt. 2023 januárjától villamos energia nagykereskedelmet folytat hazánkban: több energiakereskedő cég számára szállít áramot nagykereskedelmi szerződés keretein belül.

Mivel egyre magasabb a fenntarthatósági céljaikat elérni kívánó és emiatt tiszta energiát beszerző magyar vállalkozások aránya, ezért 2023 végén a társaság hazai leányvállalata tovább bővítette szolgáltatási körét, és immár akár hosszú távon ún. PPA keretén belül, akár éves végfelhasználói szerződések formájában is a vállalatok rendelkezésére tud bocsátani származási garanciával rendelkező zöldáramot.

Innen származik a magyar vállalatoknak kínált zöldáram

A bécsi székhelyű Renalfa Solarpro Group, melynek a KER TOKI Power AD is tagja, hazánkban jelenleg két naperőművel rendelkezik. A Nógrád vármegyei Galgagután egy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos termelőegysége található.  A termelt zöldáram további része a több mint 1100 független délkelet-európai megújuló energia-termelőtől származik, akiktől a vállalat közvetlenül szerzi be a villamos energiát.

A Renalfa csoport emellett lendületesen bővíti megújuló energia termelő kapacitásait. A magyar erőműveket is magában foglaló körülbelül 200 megawatt működő eszközön túl mintegy 3 gigawatt építés és fejlesztés alatt álló erőművi kapacitással rendelkezik Bulgáriában. A Renalfa csoport az elmúlt két évben megközelítőleg 20 milliárd forintot ruházott be a két hazai naperőműbe, valamint a kereskedelmi infrastruktúra kiépítésébe.  A következő években pedig ennek a többszörösét tervezi beruházni a megújuló energia-termeléssel és energiatárolással kapcsolatos projektekbe Magyarországon, valamint jelentős összeget szánnak a tevékenységek digitalizációjára is.

* Amit a PPA-król tudni érdemes

A hosszú távú áramszerződések, a PPA-k (power-purchase agreement) megújuló energiaforrásból előállított villamos energia adásvételére vonatkozó megállapodások, amelyek jellemzően nagy ipari felhasználók és új létesítésű megújuló energia termelők között jönnek létre. Ezek a szerződések 5 és 20 év közötti időtartamra szólnak. Ennek keretében a felhasználó vállalja, hogy megvásárolja a megtermelt villamos energiát és a kapcsolódó származási garanciákat. Így zöldáramhoz jut hosszú távon anélkül, hogy beruházna megújuló villamos energia termelő kapacitásokba.

A KER TOKI Power a már délkelet-európai régióban megalapozott zöldenergia-kereskedői pozíciójának és a Renalfa AD csoporthoz tartozó más vállalatokkal való szoros együttműködésének köszönhetően kedvező helyzetben van ahhoz, hogy ilyen PPA megállapodások különböző modelljeit kínálja, és mindemellett segítséget nyújtson azok megkötésével és kezelésével kapcsolatban. 

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power AD anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

9 + 15 =