Interjú Rendek Szabolccsal, a KER TOKI Power hazai vezetőjével

2024. április 30.

A KER TOKI Power AD Délkelet-Európa egyik vezető vállalata a megújuló energiaforrások terén, a Renalfa Solarpro Group tagja. A magyarországi leányvállalat vezetőjét, Rendek Szabolcsot kérdeztük a cégről, üzleti modelljükről és arról, hogy miért lehet fontos egy vállalatnak megújuló forrásokból származó zöldáramra váltania.

A villamosenergia-kereskedő vállalat üzleti partnerei közé tartozik számos független villamosenergia-termelő, nagy ipari fogyasztó, valamint kis- és középvállalkozás Bulgáriában, Észak-Macedóniában, Romániában, Szerbiában és Magyarországon. A KER TOKI Power jelenleg évente 2 terawattórát meghaladó volumenben ad el elektromos áramot ebben a régióban, és összesen több mint 3 ezer ügyfelet lát el. A cég a magyar piacon 2023 elejétől villamos energia nagykereskedelmet folytat, majd magyarországi leányvállalata 2023 végétől nagyfogyasztóknak is kínál származási garanciával rendelkező zöldáramot.

A KER TOKI Power azon kevés cégek egyike, amely túlnyomórészt megújuló forrásokból származó zöldáramot kínál ügyfeleinek, általa akár teljesen kizöldülhet egy vállalat áramfelhasználása. Magyarországon ráadásul kevés áramkereskedő mondhatja el magáról, hogy csaknem teljes mértékben saját fizikai forrással rendelkező áramkereskedő. Mit jelentenek mindezek a gyakorlatban?

Leginkább abban különbözünk a többi energiakereskedőtől, hogy társaságunk kereskedett energiamixe, azaz az eladott villamos energia forrásösszetétel szerinti megoszlása kiemelkedő arányban tartalmaz megújuló energiaforrásokból származó, ún. zöldáramot.  Ez az arány a teljes portfólióra vetítve 2023-ban átlagosan 76% volt, ami legalább ötszöröse egy hagyományos energiakereskedő megújuló-forrású áramarányának. Ezt az teszi lehetővé, hogy társaságunk számára folyamatosan és optimális arányban állnak rendelkezésére a különböző típusú megújuló energiaforrások, esetünkben a nap, a szél és a víz.

Ez a termelői portfólió saját tulajdonú, illetve szerződött partnerek termelőegységeiből áll, így biztosítva társaságunk számára a folyamatos fizikai ellátást, amelyet aztán nagy- és kiskereskedelemi ügyfeleink felé juttatunk el.  A nagykereskedelmi-, illetve szabályozott piacokon jellemzően csak azokban az órákban jelenünk meg vevőként, amelyet adott időszakban nem tudunk lefedni saját termeléssel.

A cégcsoportnak hazánkban két naperőműve van. Terveztek továbbiakat építeni?

Az iparági szabályozások adta lehetőségekhez igazítva Magyarországon cégcsoportunk jelenleg két, saját tulajdonú naperőművet tart fenn. A Nógrád vármegyei Galgagután található egy 50 megawattos, míg a Pest vármegyei Szentmártonkátán egy 23 megawatt kapacitású naperőmű.

Jó hír, hogy hazai termelőkapacitásunk bővülni fog: a következő években több milliárd forint értékű erőmű-beruházást valósítunk meg, amelyek során a megújuló energiatermelés mellett az energiatárolásnak is nagy szerep jut.

Ha azzal a szcenárióval számolunk, hogy a jelenlegi hazai kapacitást teljes mértékben lekötjük, akkor is ki tudjuk szolgálni a hozzánk érkező ügyfeleket, ugyanis rendelkezésünkre áll még a cégcsoport más országaiban termelt zöldáram. Ráadásul ezek a régiós források – ellentétben a hazaival – jelentős arányban tartalmaznak szélerőmű technológiákat is.

Az ezzel kapcsolatos villamos energia logisztika számunkra napi gyakorlat, mivel nagykereskedelmi partnereinket jelenleg is a régióban megtermelt, elsősorban megújuló forrásokból látjuk el. Az áramot nemzetközi távvezetékeken keresztül – jelenleg Szerbián át – fizikailag szállítjuk a hazai villamosenergia hálózatba.

Mit tartasz a legfőbb előnyötöknek?

Ahogy az előző kérdésben érintettük, elsősorban a kiemelkedően magas megújuló arányt az energiamixben. Egy jövőorientált, nagy áramfogyasztással rendelkező végfelhasználó – legyen az gyártó vagy szolgáltató – már egy hagyományos kereskedőváltással közelebb kerülhet a fenntarthatósági céljai eléréséhez, és akkor a PPA-ról még nem is beszéltünk.

Másik nagy előnyünk, hogy klasszikus, fizikai, azaz asset-backed áramkereskedők vagyunk és a zöldáram valóban rendelkezésre áll nálunk mind itthon, mind a cégcsoport más országaiban. Ez ellátásbiztonság oldalról óriási előnyt jelent, hiszen azok, akik velünk szerződnek, nem lesznek kitéve piaci sokkok okozta esetleges likviditásszűkülésnek, azaz mi akkor is tudunk szállítani, ha a piacon nincs elég eladó.

Harmadik és az előző kettővel egyenértékű, hogy viszonylag nagy mennyiségű megújuló termelő kapacitással rendelkezünk hazánkban. Így ki tudjuk szolgálni azon igényeket is, ha egy üzleti ügyfélnek kimondottan hazai termelésű zöldáramra és a hozzá kapcsolódó eredetigazolásra (GO) van szüksége. A szerződéses formában is rugalmasak vagyunk, igény szerint ugyanúgy tudunk kötni hosszútávú PPA-t, mint rövid távú hagyományos kereskedelmi szerződéseket, legyen az teljes ellátás alapú vagy akár egy menetrendes szállítás.   

Hogy látod, mit jelent a zöld energia a piacon most és miért kaphat még nagyobb figyelmet a közeljövőben?

Villamos energiára egyre növekvő mértékben lesz szüksége mind a lakosságnak, mind a gazdaság szereplőinek. Nagyon sok kérdést vet fel, hogy ezt milyen módon állítsuk elő, rengeteg érvet-ellenérvet fel lehet sorakoztatni bármely technológia mellett. Számunkra prioritás, hogy mindeközben lehetőleg ne tegyük tönkre a környezetünket, illetve használjuk a legmodernebb technológiákat. Szerencsére a gazdasági szereplők túlnyomó része is hasonlóan gondolkodik, így az általunk is termelt zöldáramot egyre nagyobb érdeklődés övezi. Az új ESG szabályozás miatt pedig még nagyobb figyelmet kap majd ez a terület: a nagyobb cégek rá lesznek kényszerítve arra, hogy az eddigi marketingüzeneteken túl vagy helyett, valóban tegyenek a fenntarthatóbb működés érdekében, amelynek egy jelentős eleme az értékláncban felhasznált energia „zöldre” váltása.

A képen balról jobbra: Rónai Zoltán, Senior key account manager és Rendek Szabolcs, a KER TOKI Power magyarországi vezetője

 

Szakmai bemutatás – Rendek Szabolcs

Kereskedelmi- és finanszírozási szektorban szerzett tapasztalatok után 2012 óta az energiakereskedelemben dolgozik. Több hazai és nemzetközi hátterű nagyvállalatban is betöltött különböző kereskedelmi pozíciók után 2022-től látja el a KER TOKI Power hazai vezetését.  Rendek Szabolcs az értékesítés mellett erős pénzügyi, finanszírozási háttérrel rendelkezik, az utóbbi években tanult algoritmikus tradinget és programozást is. Angolul és németül beszél.

KER TOKI Power: a rugalmas zöldáram kereskedő – fókuszban az ügyfél

Az üzleti élet döntéshozóinak számos kihívással kell szembenéznie és sok múlhat azon, hogy a villamosenergia-ellátás kapcsán mi mellett teszik le a voksukat. A KER TOKI Power rendelkezik azzal a szakértelemmel és tapasztalattal, amely segíthet ezeknek a döntéseknek a meghozatalában. Legyen szó akár rövid távú, stabil és kiszámítható áron történő energiaszükséglet-ellátásról vagy fenntartható hosszú távú fejlődésről, több lehetőséget biztosít, és ezeket a megoldásokat igyekszik világosan, részletes információkkal ellátva közölni. A KER TOKI Power szakemberei minden felmerülő kérdésben szívesen segítenek.

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power AD anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Miért jó választás a zöldáram?

Miért jó választás a zöldáram?

Ha egy vállalatnak nincs lehetősége saját megújuló energiatermelő eszköz telepítésére, akkor a legjobb megoldás, ha olyan kereskedőt választ, aki közvetlenül a megújuló energia termelőktől szerzi be a tiszta villamos energiát.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

12 + 11 =