Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

2024. február 26.

A Renalfa Solarpro Grouphoz tartozó Solarpro Holding magyar vállalata, a Solarpro Energy Hungary Zrt. főképp naperőművek generálkivitelezésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. Posztunk azt a két hazai naperőművet mutatja be, amelyek a KER TOKI Power segítségével – akár PPA szerződés keretében – kizöldíthetik a magyar vállalatokat.

A Renalfa csoport az elmúlt két évben megközelítőleg 20 milliárd forint értékben ruházott be Magyarországon. Ennek keretén belül megvalósult két naperőmű, amelyek összteljesítménye 73 megawatt. Mindezek kivitelezéséért a Solarpro Energy Hungary Zrt. felelt, amely most az üzemeltetési és karbantartási feladatokat is ellátja.

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Napkövető szerkezet

Mind a galgagutai, mind pedig a szentmártonkátai naperőmű paneljei a napállást követő speciális tartószerkezeteken állnak, ezek valójában számos mozgóalkatrésszel rendelkező okos eszközök. A földre telepített, napkövetős tartószerkezetek egyrészt a leghatékonyabb energiatermelésre képesek (mindig ideális szögben tudnak a napsugárzás irányába fordulni), másrészt a legkevésbé kitettek az időjárásnak, pl. a szélkárnak. Utóbbi annak köszönhető, hogy veszélyes erősségű szél esetén a panelek olyan irányba fordulnak, amely megakadályozza, hogy a szél alájuk kapjon és kimozdítsa vagy károsítsa őket.

A galgagutai naperőmű

Galgagután 2021 szeptemberében kezdődött el nagyfeszültségű alállomás és az ÉMÁSZ részére kapcsolóállomás építése. Az alállomás tesztüzeme 2022 nyarán indult, a hivatalos bekapcsolása 2022. szeptember 1-jén volt. A naperőmű tereprendezése 2022 márciusában zajlott, ezt követően indult a cölöpözés, majd 2022 szeptemberétől decemberéig fokozatosan, több ütemben ún. trafókörzetenként kapcsolták be a naperőművet. A galgagutai naperőmű 100 hektáros területen helyezkedik el, ahol szinte a teljes területet beépítették, az alállomás kb. 1-1,5 hektár területet foglal el.

Naperőmű Szentmártonkátán

A szentmártonkátai  terület már rendelkezett alállomással, amikor 2022 szeptemberében a Solarpro Hungary Zrt. elkezdte a naperőmű építését. A 25 hektár sík területen a kivitelezőknek könnyebb dolguk volt, mint a dombos Galgagután. Ezt a naperőművet – a tesztüzemet követően – 2023 márciusában kapcsolták be hivatalosan.

A naperőmű fejlesztések nem állnak meg

A jobb menetrendezhetőség érdekében a két már meglévő hazai naperőmű továbbfejlesztésére irányuló tervei is vannak a cégcsoportnak. Ezen felül a következő években a már befektetett összeg (közel 20 milliárd forint) többszörösét tervezik beruházni a megújuló energia-termeléssel és energiatárolással kapcsolatos projektekbe hazánkban, és jelentős összeget szánnak a tevékenységek digitalizációjára is. A blogon rendszeresen beszámolunk ezekről a fontos fejlesztésekről és beruházásokról.

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Miért jó választás a zöldáram?

Miért jó választás a zöldáram?

Ha egy vállalatnak nincs lehetősége saját megújuló energiatermelő eszköz telepítésére, akkor a legjobb megoldás, ha olyan kereskedőt választ, aki közvetlenül a megújuló energia termelőktől szerzi be a tiszta villamos energiát.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

5 + 12 =