A villamosenergia-piacok volatilitása velünk marad 

2024. június 26.

Yuri Katanov, Délkelet-Európa vezető villamosenergia kereskedőjének, a KER TOKI Power AD-nek a vezérigazgatója részt vett a Budapesten megrendezett Közép- és Délkelet-Európai Energiakereskedelmi Konferencián (ETCSEE). Vele beszélgettünk.


Melyek azok az aktuális piaci trendek, amelyeket a rendezvény résztvevői felvázoltak? Ön mit gondol ezekről?

Mind a villamosenergia-, mind a gázszektorban érintett kollégák többsége osztja azt a nézetet, hogy egyre több geopolitikai, gazdasági és környezeti változást élünk át az életünkben, és mivel ezek egyre mélyebbek és gyorsabbak, mind nagyobb volatilitást tapasztalunk a piacokon. Az elmúlt időszak legnagyobb árrobbanásai az ukrajnai és a gázai katonai események mentén következtek be. Ugyanakkor mindannyian azt látjuk, hogy a befektetők, a piacok és a szabályozók leginkább rövid távon próbálják kezelni az előre nem látható körülmények következtében kialakult piaci és ársokkot, ami paradox módon a volatilitás hosszú távú megerősítéséhez vezet.

Erre egy példát is említenék. A gáz- és villamosenergia-árak jelentős emelkedése mind az infrastruktúra és a megújuló eszközök, elsősorban a naperőművi beruházások ugrásszerű növekedéséhez vezetett, ami a vártnál sokkal gyorsabban eredményezte a szolárprofilok árának csökkenését,  valamint a  kiegyenlítő energia piacokra és önmagára a villamosenergia rendszer kiegyenlítésére is fokozott nyomást helyezett. Végső soron az energiamixben az uniós irányelvekkel és a Green Deal-lel összhangban tervezett strukturális változások hozzájárulhatnak a problémák kezeléséhez, új kihívásokat és az ezzel kapcsolatos volatilitást hozva a piacokra. Úgy véljük, hogy bár a megújuló energia elsősorban környezetvédelmi, költség- és geopolitikai okokból mindannyiunk számára hasznos, a hirtelen és gyakran váratlan árrobbanások a jövő részei lesznek, természetesen a napon belüli, hétközi és szezonális ármintázatok fennmaradása mellett.

Ön szerint ebben a változó árkörnyezetben az ügyfeleiknek mire kell a leginkább figyelnie? Mire számíthatnak?

Úgy látjuk, hogy a legtöbb ügyfelünk próbál fokozatosan visszatérni a megszokott kerékvágásba, azaz igyekszik stabilizálni az energiára fordított kiadásait, miközben a figyelmük elsősorban az alaptevékenységükre összpontosul. A szélsőséges árkörnyezet és a szabályozási beavatkozásokat követő piaci korrekciók után természetesen ez eltart egy ideig. A régió egyre több országa hagy fel az adminisztratív szabályozással és hagyja, hogy a piacok ismét hatékonyak legyenek, a végfelhasználók pedig a piacról fedezzék energia-szükségletüket.

Ezekben az időkben a KER TOKI Powerhez hasonló villamosenergia kereskedők nagyon hasznosak lehetnek a végfelhasználók számára, mivel képesek vagyunk különböző termékeket kínálni a keresleti vagy kínálati pozíciók fedezésére. Ezen termékekkel jórészt az ügyfeleink egyedi igényeit szeretnénk kiszolgálni.

A megnövekedett és elhúzódó volatilitás gyakorlatilag azt jelenti, hogy szolgáltatási szektorunknak a korábbinál is piacorientáltabbá kell válnia. Cégcsoportunk (a KER TOKI Power AD a Renalfa Solarpro Group tagja – a szerk.) ezt tartja szem előtt, befektetéseinket is ennek megfelelően orientáljuk. Cégünk működését kiterjesztettük mind területileg, mind létszámban és szolgáltatási palettában, így most már Bulgária, Észak-Macedónia és Szerbia mellett Magyarországon és Romániában is jelen vagyunk. Emellett sikeresen szolgáljuk ki azokat a regionális ügyfeleket is, akik több országban is működnek, valamint beléptünk a rugalmassági szolgáltatások piacára is, és már rendszerszintű szolgáltatásokat kínálunk a kiegyenlítő energia piacon. Mindezt úgy, hogy kiemelkedően fontos számunkra, hogy az ügyfeleink partnerként tekintsenek ránk.

Hogyan látja, a szabályozói oldalon milyen változások segítenék a piaci szereplőket?

Az energiaágazatot mindig is a konzervatív jelzővel illették. Ennek ellenére a 2022-23-as piaci árrobbanás és az azt követő sokk nagy löketet adott a piaci változásoknak, amelyeket az egyes szabályozói piaci beavatkozások vagy enyhítettek, vagy egyes esetben még inkább súlyosbítottak. Az ágazatnak arra lenne szüksége, hogy hagyják tisztességes, szabadpiaci feltételek mellett működni, azaz hirtelen és szükségtelen adminisztratív beavatkozások nélkül. Voltak hírhedt példák, mint mondjuk Románia esetében, ahol a várt extranyereség lefölözését érintő szabályozás bevezetése után a villamos energia nagykereskedelme teljesen leállt. Fontos lenne továbbá, hogy ugyanazon szabályok vonatkozzanak minden piaci szereplőre. Mindannyian tudjuk, hogy mindig is szükség lesz biztonsági tartalékokra a rendszerben, de ezeket csakis a hosszú távú perspektívát szem előtt tartva lehet alkalmazni.

Ugyanakkor törekszünk a piacok egyre magasabb szintű integrációjára, ami a térségben folyamatosan meg is valósul. Szükség van a naprakész jogi keretekre a hagyományos villamos energia kereskedelmi tevékenységek, a hosszú távú termékek vagy a rugalmassági szolgáltatások esetében is, mivel szükség van arra, hogy a PPA-kat, az egyedi végfelhasználói termékeket vagy a kiegyenlítő piacon való részvételt könnyen, felesleges adminisztratív terhek nélkül tudjuk létrehozni és működtetni.

Összegezve az a meglátásom, hogy a volatilitás itt marad, és erre mindannyiunknak fel kell készülnünk gondolkodásmód, szervezet, erőforrások és szabályozás szempontjából.

Az EBRD tőkebefektetést hajt végre az Eldrive-ban

Az EBRD tőkebefektetést hajt végre az Eldrive-ban

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 millió eurós tőkebefektetést hajt végre az Eldrive, Bulgária, Románia és Litvánia vezető regionális töltőpont-üzemeltetője számára.

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power AD anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

7 + 7 =