A KER TOKI Power 2023-as energiamixének több mint háromnegyedét megújuló energia adja

2024. május 08.

A KER TOKI Power kereskedői energiamixében a megújuló energia aránya évről évre többszöröse az iparágban jellemző aránynak. Alábbi blogposztunkban az energiamix témakört járjuk körbe: mit értünk alatta, miért fontos, és hogy nézett ki tavaly a KER TOKI Power AD cégcsoportja által értékesített villamos energia forrásösszetétele.

A villamos energiaipari energiamix azt mutatja meg például egy ország, terület vonatkozásában, hogy az általa megtermelt villamos áram milyen forrásból származik.

Az energiamix megújuló és nem megújuló energiaforrásokat tartalmaz. Megújuló energiaforrások többek közt a szélenergia, a napenergia, a vízenergia, az óceánból nyert energia, a geotermikus energia, és a biomasszából származó energia. A nem megújulók közé tartozik a nukleáris, valamint a fosszilis energia, utóbbi jellemzően a szén, a földgáz és a kőolaj, mint tüzelőanyagok elégetése révén keletkezik.

Áramkereskedői energiamix

Mi a helyzet akkor, amikor egy áramkereskedő, jelen esetben zöldárammal is kereskedő vállalat energiamixéről beszélünk? Ebben az esetben az energiamix azt mutatja meg, hogy az adott vállalat milyen forrásokból állítja elő vagy szerzi be az ügyfeleinek értékesített energiát.

A KER TOKI Power 2023-as energiamixében kiemelkedően magas a megújuló energia aránya.

A cégcsoport által értékesített villamos energia forrásösszetételében a megújuló energia aránya többszöröse az iparágban jellemző aránynak.  Ami ezt lehetővé teszi az az, hogy a KER TOKI Power AD a saját termelése mellett régiószerte több megújuló energia termelőtől közvetlenül szerez be megújuló energiát.

A cégcsoport által értékesített villamos energia forrásösszetétele 2023-ban:

A megújuló energia összetétele:

Az ábrákon látható, hogy a 2023-as energiamixben 76% volt a megújuló energia aránya, amiből 56,6% volt a szél-, 36,8% a nap- és 6,6% a vízenergia aránya.

Rendek Szabolcs, a KER TOKI Power magyarországi vezetője az energiamix kapcsán elmondta, hogy a termelői portfóliójuk saját tulajdonú, illetve szerződött partnerek termelőegységeiből áll, és így biztosítja a társaságuk számára a folyamatos fizikai ellátást, amelyet aztán nagy- és kiskereskedelmi ügyfeleiknek juttatnak el. Hozzátette, hogy a nagykereskedelmi-, illetve szabályozott piacokon jellemzően csak azokban az órákban jelennek meg vevőként, amelyet adott időszakban nem tudnak saját termeléssel lefedni.

Miért fontos energiamixről beszélni?

A 2050-es klímasemlegességi cél elérése a fő vezérelv Európában. Ennek érdekében a vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy az általuk felhasznált fosszilis energiát kiváltsák megújuló energiával. Az energiakereskedői energiamix képet ad arról, hogy a vállalat részére szállított villamos energia milyen forrásból származik, így lehetőséget ad a fenntarthatósági célkitűzések megfogalmazására, illetve folyamatos optimalizálásra. Az energiamix tehát fontos szerepet játszik az  energia beszerzésben.

Tudatos energia beszerzéssel a vállalatok olyan energiát tudnak felhasználni, amivel csökkenthetik a kibocsátásukat és ezzel hozzájárulhatnak egy fenntartható jövő kialakításához.

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

A sikeres dekarbonizációhoz nélkülözhetetlen a Scope kategóriák ismerete

Hogy egy vállalat sikeres lehessen a dekarbonizáció terén, nélkülözhetetlen az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását hatékonyan mérje, nyomon kövesse. Ebben segít a GHG Protokoll üvegházhatású gázok kibocsátásának csoportosítása. A Scope 2 kibocsátás minimalizálható, ha egy vállalat megújuló energiával, akár zöldárammal fedezi villamos energia igényét.

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

Galgagután és Szentmártonkátán található a csoport két hazai naperőműve

A Nógrád vármegyei Galgagután mintegy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található a KER TOKI Power AD anyavállalatának. Mindkettő zöldmezős beruházás keretében valósult meg a környezetvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Miért jó választás a zöldáram?

Miért jó választás a zöldáram?

Ha egy vállalatnak nincs lehetősége saját megújuló energiatermelő eszköz telepítésére, akkor a legjobb megoldás, ha olyan kereskedőt választ, aki közvetlenül a megújuló energia termelőktől szerzi be a tiszta villamos energiát.

Dokumentumok

Kapcsolatfelvétel

8 + 5 =